Template by:
Free Blog Templates

Jumaat, 13 Mac 2009

Sentuhan pintar gerak jari

Oleh NAZRUL AZIM SHARUDDIN


SEORANG staf HP menunjukkan penggunaan HP TouchSmart pada majlis pelancarannya baru-baru ini.

SETELAH menempa kejayaan cemerlang melalui komputer peribadi skrin sentuh pada tahun lalu, peneraju industri komputer terkenal, Hewlett Packard (M) Sdn. Bhd. (HP) meneruskan generasi TouchSmart melalui pelancaran model terbaru IQ508d.

Transformasi yang ditampilkan pada model ini memberi pengalaman yang lebih menyeronokkan kepada pengguna untuk berinteraksi dengan aplikasi seperti muzik, gambar, video dan pelbagai kandungan digital melalui komputer peribadi mereka.

Hanya melalui sentuhan dan pergerakan jari pada skrin komputer tersebut, pengguna boleh mengakses maklumat, hiburan dan berhubung dengan sesiapa sahaja secara lebih mudah.

Selain itu, pengguna juga boleh memilih permainan lagu kegemaran mereka, mewujudkan senarai pilihan lagu, mengedit dan berkongsi gambar serta menonton televisyen tanpa perlu menggunakan papan kekunci atau tetikus.

Melalui rekaannya yang nipis dan bergaya, model unik tersebut menjanjikan suatu pengalaman pengkomputeran yang berbeza kepada penggunanya.

Model yang baru dilancarkan itu sesuai untuk pengguna di rumah kerana menawarkan banyak kemudahan serta pengalaman yang menyeronokkan ketika berinteraksi dengan dunia digital.

Dengan memperkenalkan dua jenis skrin berdefinisi tinggi (HD) bersaiz 22 dan 24 inci, komputer ini menjanjikan paparan yang lebih luas dan jelas melalui revolusi 1680 x 1050.

Tanpa sambungan yang merumitkan, pengguna hanya perlu menghubungkan komputer tersebut kepada bekalan kuasa bagi membolehkannya beroperasi.

Ini kerana keseluruhan bahagian badan komputer tersebut berfungsi sebagai unit pemproses sepusat (CPU).

Dipacu dengan pemprosesan Intel Core2Duo, model ini dilengkapi dengan ciri-ciri asas komputer selain menawarkan pilihan aplikasi hiburan seperti penala televisyen, rakaman siaran televisyen, cakera DVD Burner binaan dalam dan pembesar suara premium berintegrasi.

Di samping itu, ia juga didatangkan dengan kamera web dan pembesar suara binaan dalam bagi memberi peluang kepada pengguna berinteraksi dengan rakan-rakan dan keluarga melalui persidangan video atau laman sembang (chat) di Internet.

Walaupun komputer ini memerlukan pengguna menyentuh layar skrin untuk mengaktifkan sebarang aplikasi, namun ia turut dilengkapi dengan papan kekunci dan tetikus tanpa wayar selain alat kawalan jauh untuk memudahkan pengguna mengawal siaran televisyen.

Apa yang menarik, papan kekunci tersebut dilengkapi dengan lampu keliling yang membolehkan pengguna menggunakannya walaupun berada dalam persekitaran gelap.

TouchSmart ini juga hadir dengan kemudahan sambungan Wayarles (WLAN) yang membenarkan pengguna melayari rangkaian Internet dengan pantas dan lancar.

Untuk memudahkan menyelesaikan sebarang masalah pada komputer pula, penyediaan aplikasi one click pada model tersebut membenarkan pengguna memohon bantuan teknikal secara dalam talian sama ada melalui e-mel atau sembang.

Bagi yang berminat untuk mendapatkan model terbaru ini, ia kini ditawarkan pada harga permulaan RM5,622. Maklumat serta spesifikasi lengkap produk boleh didapati di laman web www.hp.com.