Template by:
Free Blog Templates

Selasa, 5 Januari 2010

KeePass Password Manager Untuk Windows, Linux, dan OS X


Password manager adalah sejenis software yang berfungsi untuk menyimpan username dan password bagi akaun-akaun Internet anda. Seperti yang telah saya tulis sebelum ini, anda dinasihatkan supaya menggunakan password yang berlainan pada setiap akaun bagi tujuan sekuriti.

KeePass adalah sebuah password manager yang popular kerana ia boleh digunakan pada Windows, Linux, dan OS X. Seperti password manager yang lain, KeePass mempunyai fungsi untuk menyimpan username dan password, mencadangkan password, membuka URL, dan banyak lagi.

KeePass

Install KeePass dan pilih "New Database…" untuk membuat satu database yang baru bagi kesemua akaun-akaun anda. Kemudian, masukkan username serta password satu-persatu dengan memilih "Add New Entry…". Pastikan anda save database setelah memasukkan maklumat-maklumat tersebut.

Sekiranya anda selalu menggunakan Internet pada komputer atau OS yang berlainan, saya cadangkan supaya anda install Dropbox dan simpan database tersebut di dalam folder Dropbox. Dengan ini, sebarang perubahan pada database akan sentiasa synchronize (diselaraskan) pada semua komputer atau OS yang anda gunakan.

DownloadKeePass untuk Windows, dan KeePassX untk Linux dan OS X.