Template by:
Free Blog Templates

Isnin, 11 Mei 2009

Panduan Download Secara Berkesan

Save web page to PDF free with freepdfconvert.com

Pernahkan anda :-
download satu software tiba-tiba sambungan internet terputus ?.
Bila anda sambung download lagi terpaksa download semula dari awal ?
Anda rasa sambungan internet anda begitu lambat sekali ?
Sudah download tetapi tak dapat cari mana file yang telah didownload tadi ?
Jika pernah, silalah cuba tip berikut jika anda mahu download di masa mendatang.

Jangan gunakan pelayar web untuk download

Pelayar web hanya sesuai untuk download file yang kecil-kecil misalnya kurang dari 200kb yang boleh selesai dalam masa seminit saja. Untuk download file yang besar seharusnya anda menggunakan program yang dibuat khas untuk download seperti flashget

Pilih server yang dekat dan laju

Selain dari tapak asal, sesebuah software juga boleh didownload dari banyak tempat yang dikenali sebagai download site seperti download.com, tucows.com, zdnet.com, simtel.net. Pilihlah server yang "dekat" , laju dan menyokong download ulang (resume).

Download manager yang baik akan membuat ping untuk menentukan mana server yang laju.

Bagi kita dari malaysia, dekat bermakna los angeles kerana sambungan internet dari pencawang internet malaysia di brick fields melalui kabel bawah laut merentasi lautan atlantik terus ke palo alto, california.

Jangan tertipu dengan tapak bayangan misalnya di singapura kerana tiada sambungan dari brick field terus ke singapura sebaliknya menuju ke amerika dahulu. Cuba buat traceroute dari jaring/tmnet ke cyberway.com.sg, singnet.com.sg dan tapak kegemaran anda di singapura.

Akan tetapi harus diingat bahawa domain name yang menggunakan penghujung negara misalnya yang berakhir dengan .sg berada di singapura, .my berada di malaysia atau .id berada di indonesia !. Tidak sama sekali. Domain name cuma alamat siber saja. Kedudukan fizikal server boleh berada di mana-mana tempat dalam dunia. Cuma syarikat atau organisasi yang besar sahaja yang mampu mempunyai server sendiri dan menyewa paip internet yang besar yang disambungkan ke internet.

Laju membawa maksud laman web tersebut bila di klik muncul dengan pantas. Ini kerana bagi kebanyakkan domain, ftp server dan web server berada di tempat yang sama. Laju juga boleh bermakna file server tersebut menyokong multi thread (download beberapa sambungan serentak) dan tidak menyekat kelajuan maksima (speed limit).

Resume download

Download ulang bererti bila sambungan internet putus anda boleh menyambung semula download file tadi tanpa perlu dari mula. Anda juga boleh menggunakan fungsi ini untuk menjimatkan bil telepon dengan download sedikit-sedikit bila anda memasuki internet.

Tapak asal untuk versi terkini

Seperti biasa lungsurilah dahulu tapak laman asal untuk mendapatkan perkembangan terbaru mengenai software tersebut. Bagaimanapun versi terkini tidak semestinya lebih bagus. Kebanyakkan versi terbaru cuma menambah fungsi yang tiada dalam versi lama disamping menambahkan saiz file menjadi lebih besar (bloatware). Ada juga berlaku dimana versi lama adalah freeware manakala versi baru kini menjadi shareware.

Jangan download versi baru major upgrade misalnya versi lama ialah 2.8 manakala versi baru ialah 3.0. Ini kerana versi .0 penuh dengan bug. Tunggulah hingga ia menjadi versi 3.1

Jangan download semasa waktu sebok

Internet sebagai lebuhraya digital juga mempunyai waktu sesak sama seperti jalanraya biasa. Mengikut teori, waktu sesak bagi pengguna internet malaysia dan kawasan-kawasan yang sewaktu dengannya ialah pulul 8 malam sambil rehat lepas makan sampai pukul 1 pagi bila semua sudah masuk tidur.

Bagaimanapun dari pengalaman saya dapati pukul 9.30 malam capaian internet masih laju seperti biasa. Mungkin kerana jumlah pengguna internet sudah berpecah kepada jaring, maxisnet, timenet & tmnet.

Bagaimanapun ada hari/ketikanya di mana tak kira siang atau malam capaian internet begitu perlahan sekali. Justru saya berpendapat kelajuan internet ini lebih banyak dipengaruhi oleh penyedia internet tempatan seperti tmnet dan jaring. Ada cerita dalam tmnet.support mengatakan tmnet sengaja menurunkan kelajuan capaian internet tmnet supaya telekom malaysia pemilik tmnet dan telekom boleh untung banyak.

Capaian internet perlahan

Bila membuat sambungan ke internet, anda akan mendail nombor tertentu yang disediakan. Node (atau POP) yang terdekat akan menyambut panggilan tersebut. Ia adalah satu rangkaian modem yang besar tidak seperti modem yang anda gunakan di rumah.

Setiap modem ini mempunyai ratio modem / user yang tertentu. Jika capaian internet anda begitu perlahan mungkin juga modem yang anda gunakan dikongsi oleh ramai pengguna yang lain. Cubalah anda memutuskan sambungan dan mendail semula ke isp anda.

Jika tetap perlahan bermakna terdapat ramai pengguna isp yang sama dengan anda. Cuba dail ke isp yang lain.

Ketahui perkembangan semasa internet

Jangan lupa mengikuti perkembangan semasa mana tahu berlaku kejadian yang tidak diingini misalnya paip internet dasar laut putus seperti yang berlaku berhampiran singapura atau dekat jepun dulu memyebabkan capaian internet ke luar menjadi perlahan.


Sekian dan selamat mendownload.